De "duistere" Godinnen

Gepubliceerd op 15 april 2024 om 11:25

Ik lees de laatste tijd veel over "schaduwwerk" en het werken met de donkere, of duistere, Godinnen. 

Ik vind dit erg interessante materie en heb er in de loop van de jaren verschillende meningen over gehad. In het begin vond ik het eng, want de duistere Godinnen waren slecht, duivels, gemeen, gevaarlijk! En schaduwwerk ging voornamelijk om het slechte/negatieve gedeelte in jezelf te herkennen en dat naar het licht te brengen.

Maar net als dat alles in het leven onderhevig is aan veranderingen ben ik dat ook. Meningen veranderen en

worden bijgesteld.

Nu ik mij meer heb verdiept in schaduwwerk en het werken met de duistere Godinnen zie ik het compleet anders en ik wil jullie graag deelgenoot maken van de kennis en ervaring die ik opgedaan heb.

Het is nog maar 50 jaar geleden dat vrouwen zélf, zonder dat de bank mocht vragen of ze wel getrouwd waren, een credit card aan mochten vragen! Ik was dus bijna 2 toen deze verandering plaats vond... Bij veel veranderingen op het gebied van gelijkheid voor vrouwen denk ik aan de middeleeuwen, want dat is toch al zolang geleden? Nee dus! Ik was al geboren toen vrouwen over eigen geld "mochten" beschikken in de vorm van een credit card!

Begin jaren 60 kregen meisjes les op school in hoe ze met hun man om dienden te gaan. Vrouwen waren niets meer dan slaven van een man. Je moest vooral je mond dichthouden, klaarliggen wanneer hij zin had - maar het zelf absoluut niet initiëren, laat staan zelf genieten - zorgen dat je er, zelfs in bed, prachtig uit zag. Het huis moest gepoetst, je mocht niet klagen, niks vragen en eigenlijk als een robot aanwezig zijn voor de wensen van de man. De vrouw moest zorgzaam zijn, moederlijk, geduldig, volgzaam en niet zeuren. Ze zorgde voor de man, de kinderen en het huishouden. De man was het belangrijkst en moest door zijn vrouw het gevoel krijgen dat hij geweldig was!

Vrouwen zijn soms letterlijk gemuilkolft. We zijn geslagen, vernederd, verkracht, vermoord, beschimpt en ontdaan van onze vrouwelijkheid. Dat wat ons krachtig maakte werd bestempeld als "duister, van de duivel, krankzinnig" etc. Het werd naar de duisternis verbannen en als negatief bestempeld. 

Wat ons als vrouwen krachtig maakt is onze sensualiteit, seksualiteit, creatiekracht, intuïtie, vol overgave "zijn", wijsheid en het "weten" van bepaalde zaken puur omdat we het aanvoelen. Het "nee" zeggen en grenzen aangeven is voor heel veel vrouwen ontzettend moeilijk, juist doordat we tot 50 jaar geleden niks te vertellen hadden. En nu nog zijn er zoveel mannen die verwachten dat vrouwen zich nog net zo gedragen als "vroeger" (where is my beer!). 

En juist dat wat ons krachtig maakt als vrouwen werd dus als duister gezien. Vandaar dat vele krachtige Godinnen "duistere" Godinnen zijn. Neem nou Lilith, zij weigerde zich te conformeren aan Adam en werd afgeschilderd als een vrouw die alles verwoestend was (ja, het ego van Adam!). Of wat dacht je van Baba Yaga die helemaal alleen (zonder man!!) in het bos woont en een wilde heks is? Of Cerridwen, Hekate, Persephone, the Morrigan... Allemaal Godinnen who kick ass!!! 

De duisternis komt doordat alleen de "vrouwelijke" zachte kant in het licht mocht staan. De verzorgster die haar mond dicht moest houden en alleen in dienst van haar gezin stond. Ze mocht niet werken want macht en eigen geld voor een vrouw was not done! Dus de duisternis omarmen, werken met de duistere Godinnen is eigenlijk het reclaimen van de vrouwelijke kracht die in jou zit! Een stem geven aan die krachtige vrouw in jou! Niet meer je conformeren aan de mannen maatschappij maar in je eigen kracht gaan staan. De kracht die eeuwen lang in het duister gehuld is geweest, de kracht die duivels werd genoemd en de kracht die er niet mocht zijn... de kracht die je doodsvonnis wel eens zou kunnen betekenen... die kracht mag nu naar boven komen en integreren met de mannelijke krachten. We hoeven niet beter te zijn dan een man. Mannelijk en vrouwelijk bestaat niet in de energetische werelden.. daar is balans. En daar draait het nou juist om. We mogen de balans terugvinden in onszelf. Mannen hoeven niet alleen maar sterk en stoer te zijn en vrouwen hoeven niet alleen maar verzorgend te zijn. Mannen mogelijk ook de vrouwelijke energie in zichzelf naar voren laten komen en vrouwen mogen de mannelijke energie in zich naar voren laten komen. 

Het duister mag aan het licht komen.. de schaduwen mogen verlicht worden en de kracht mag teruggepakt worden. Wees een Valkyrie, een warrior witch. Keer terug naar de krachtige vrouwen van weleer... de ware heksen, de vrouwen die wél gehoor mochten geven aan hun stem en hun grenzen.

Ik daag je uit om je duistere vrouwelijke naar boven te laten komen. Zeg eens "nee", geef je grenzen aan, voel wat voor jou niet goed voelt en geef een stem aan dat gevoel. Wees niet bang voor wat een ander daarvan zal vinden. Nee! Jij mag je eigen kracht laten zien en voelen.

Schrijf iedere dag over wat je voelt, anders had willen doen en waar je de duistere Godin in jezelf ontdekt hebt. Gebruik je divinatie systeem (tarot/orakel/runen) om je pad duidelijk te krijgen. Wees niet bang!

Ik hoop dat wij een wereld kunnen creëren waar vrouwen zichzelf kunnen zijn in al hun grootse glorie. Waarin mannen in contact komen met hun gevoel en leren daar meer op te varen. Een wereld waarin we elkaar helpen en begeleiden op het levenspad.. waar we met elkaar werken ipv tegen elkaar. Een wereld van liefde, kracht, plezier en waardering voor alles wat leeft en ís!

Bright Blessings en Liefs,

Argante

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.